Padlizsános Muszaka
vasárnap, június 24, 2018- PADLIZSÁNOS MUSZAKA -
Egészen pontosanem tudjuk honnan ered, állítólag Görögországból, a törökök is magukénak mondják, az arabok pedig meg vannak győződve, hogy ők hozták be Europába, Törökországon és Görögországon át. Tény az, hogy a muszaka igen kedvelt főétel a Balkán régióban és Kelet-Europában.Az eredeti recept hússal készül, de semmi gond! Veganizáltuk!
Hozzávalók:
- 2 db nagy padlizsán
- fél kiló főtt krumpli
- 2 db közepes hagyma
- 500 ml kockára vágott paradicsom
- 2 ek olaj
- friss bazsalikom, oregano, csombor
- só
A padlizsánt 1 cm vastag karikákra vágjuk és jól lesózzuk. 1 óráig állni hagyjuk.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt a következőképpen: kevés vízben 5 percig pároljuk a felvágott hagymát, a végén hozzáadjuk a 2 ek olajat, beletöltjük a kockára vágott paradicsomot (ez most nekem tavalyról befőzött paradicsom) és a fűszereket, 15 percig főzzük amíg besűrűsödik.
Időközben elkészítjük a fehér szószt: Összeturmixolunk 1/2 cs főtt rizset, 1/2 kk sót, 3 ek olajat, 1 és 1/2 csésze natúr szójatejet
A padlizsánról lemossuk a sót, kiolajozott tepsiben mindkét felén 5-5 percig sütjük a 180 C fokos sütőben, utána rétegesen lerakjuk:
- karikára vágott főtt krumpli
- padlizsán
- paradicsom szósz
- fehér szósz
- stb.
Fehér szósszal fejezzük be, megszórjuk friss bazsalikom levéllel és 180 C fokon 30 percig sütjük.
Ha tetszett kérlek oszd meg :)
0 comments