Adzuki bab fasírt

szerda, július 04, 2018



😃 ADZUKI BAB EGYBEN SÜLT FASÍRT


Nálunk is sok helyen kapható már a japán konyha ezen jellegzetes ízű és igen értékes babja.  A felkelő nap országában a szója után ez a legkedveltebb és leggyakrabban használt  hüvelyesféle.  Vas, kálcium, magnézium és foszfor található benne.  Vérnyomás- és koleszterincsökkentő, valamint inzulinszabályozó hatásáról ismert.  Apró, kerekded, vöröses színű bab.




Zárt edényben, a kamrában, száraz és sötét helyen legjobb tárolni.




Japánban a főtt adzuki babot pépesítik (ANKO néven ismert), majd ebből a püréből mindenféle édességet készítenek.


Tápanyagtartalma 100 g-ban

Energia: 329 kalória
Fehérje: 19,9 g
Zsír: 0,5 g
Szénhidrát: 50,2 g
Rost: 12,7 g

Vitamintartalma: A, B1 B2, B3, B6, E





És most jöhet a recept


Hozzávalók:

  • 250 g száraz adzuki bab
  • 2 db nagy hagyma
  • 5 cikk fokhagyma
  • 3 ek zabpehely
  • 3 ek őrölt lenmag vagy útifűmaghéj (Psyllium) 
  • 2 ek élesztőpehely
  • 3 ek napraforgó olaj
  • só ízlés szerint
  • fűszerek: csombord, majoranna, oregano

Elkészítése:

  1. Az adzuki babot minimum 12 órán át áztatjuk, jól lemossuk és bő vízben megfőzzük.  Kb. 35 perc alatt fő meg.  Leszűrjük, de a vízből tegyünk félre egy keveset, 2 dl-t, erre szükségünk lehet.
  2. A hagymát felvágjuk, enyhén megpároljuk kevés vízzel és a  ek olajjal. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  3. A babot összetörjük vagy kézi mixerrel összetörjük - itt jól foghat a félretett fővővíz.
  4. Hozzáadjuk a hagymát, zabpelyhet, lenmagot (vagy psylliumot), élesztőpelyhet, sót és fűszereket.
  5. Feltűrjük az ingujjat és kézzel jól összedolgozzuk.  Kiolajozott tepsibe vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe tesszük - véletlenül sem egyhasználatú sütőpapirt  használunk, mert ugye közben ara gondolunk, hogy nem akarunk hulladékot termelni -  kicsit megnyomkodjuk a masszát, elegyengetjük.
  6. 180 C fokon kb. 45 percig sütjük, előbb letakarva, utáni kifedve.
  7. Ha teljesen kihűlt akkor szeletelhető igazán jól.  
  8. Salátával vagy párolt zöldséggel fogyasztjuk.

Jó étvágyat!!!











Az ötletet Bartha Annamária barátnőmnek köszönöm!!!



Ha tetszett kérlek oszd meg :)

You Might Also Like

0 comments

A legnépszerűbb bejegyzések

Kövess a Facebook-on

Flickr Images