Adzuki bab fasírt
szerda, július 04, 2018😃 ADZUKI BAB EGYBEN SÜLT FASÍRT
Nálunk is sok helyen kapható már a japán konyha ezen jellegzetes ízű és igen értékes babja. A felkelő nap országában a szója után ez a legkedveltebb és leggyakrabban használt hüvelyesféle. Vas, kálcium, magnézium és foszfor található benne. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő, valamint inzulinszabályozó hatásáról ismert. Apró, kerekded, vöröses színű bab.
Zárt edényben, a kamrában, száraz és sötét helyen legjobb tárolni.
Japánban a főtt adzuki babot pépesítik (ANKO néven ismert), majd ebből a püréből mindenféle édességet készítenek.
Tápanyagtartalma 100 g-ban
Energia: 329 kalória
Fehérje: 19,9 g
Zsír: 0,5 g
Szénhidrát: 50,2 g
Rost: 12,7 g
Vitamintartalma: A, B1 B2, B3, B6, E
És most jöhet a recept
Hozzávalók:
- 250 g száraz adzuki bab
- 2 db nagy hagyma
- 5 cikk fokhagyma
- 3 ek zabpehely
- 3 ek őrölt lenmag vagy útifűmaghéj (Psyllium)
- 2 ek élesztőpehely
- 3 ek napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- fűszerek: csombord, majoranna, oregano
Elkészítése:
- Az adzuki babot minimum 12 órán át áztatjuk, jól lemossuk és bő vízben megfőzzük. Kb. 35 perc alatt fő meg. Leszűrjük, de a vízből tegyünk félre egy keveset, 2 dl-t, erre szükségünk lehet.
- A hagymát felvágjuk, enyhén megpároljuk kevés vízzel és a ek olajjal. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
- A babot összetörjük vagy kézi mixerrel összetörjük - itt jól foghat a félretett fővővíz.
- Hozzáadjuk a hagymát, zabpelyhet, lenmagot (vagy psylliumot), élesztőpelyhet, sót és fűszereket.
- Feltűrjük az ingujjat és kézzel jól összedolgozzuk. Kiolajozott tepsibe vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe tesszük - véletlenül sem egyhasználatú sütőpapirt használunk, mert ugye közben ara gondolunk, hogy nem akarunk hulladékot termelni - kicsit megnyomkodjuk a masszát, elegyengetjük.
- 180 C fokon kb. 45 percig sütjük, előbb letakarva, utáni kifedve.
- Ha teljesen kihűlt akkor szeletelhető igazán jól.
- Salátával vagy párolt zöldséggel fogyasztjuk.
Jó étvágyat!!!
Ha tetszett kérlek oszd meg :)
0 comments