Mungóbab főzelék

vasárnap, augusztus 05, 2018


MUNGÓBAB FŐZELÉK


Jó ideje már, hogy vásároltam 1 kg mungóbabot, és amikor tegnap este benéztem a kamarába valamilyen ötletért, megszólított.  Ott csücsült a drága a nagy befőttes üvegben.  Ugyanis, újabban próbálok csomagolásmentesen vásárolni: kimérőset vászonzsákban, dobozban vagy üvegben, így nem kell arról is gondoskodni, hogy mi legyen a hazahozott műanyag csomagolással?

Ez a főzelék igazán egészséges, tápláló és ízletes, csodálatosan összeillenek az ízek.  Örültem, hogy a fodros kelnek is megkerült a helye, mert különben nem tudtam mit kezdeni vele, elég sok termett idén...  Ha nincs kel, megfelel a spenót is.  Most van friss paradicsom, de ha télen készül a főzelék, sokkal jobb a befőtt, mert az magába zárja a nyár frissességét és aromáját.  Sokkal jobb, mint az ízetlen téli paradicsom.  Szeretem az olyan recepteket, ahol könnyen lehet helyettesíteni a hozzávalókat, anélkül, hogy nagyon megváltozna a végeredmény.  Csak egy kis tapasztalat kell hozzá :)

A koriánderlevél egy sikeres kísérlet!  A Lidlben kaptam bonuszként egy mini-karton-edényben.  Kipróbáltam és egész jó lett.





Koriándermagból zöld koriánderlevél

Kép forrása:  itt 



Hozzávalók:


  • 2 cs mungóbab (estétől reggelig áztatni)
  • 1 közepes hagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 2 cm gyömbérgyökér, finomra reszelve
  • 2 közepes krumpli
  • 2 ek olaj
  • 1 kk kurkuma
  • késhegynyi paprikapor
  • 2 paradicsom kockára vágva vagy ennek megfelelő befőzött paradicsom
  • 3 cs főtt víz
  • 1 kötés fodros kel, durván felvágva
  • só, ízlés szerint
  • zöld koriánderlevél (elmaradhat)

Elkészítése:

  1. A mungóbabot megfőzzük egy kevés vízben, fövéstől számítva kb. 15. percig, amíg elpárolog a víz. 
  2. Amíg fő a bab, kevés vízben egy nagy lábasban megpároljuk az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, gyömbért.
  3. Hozzáadjuk az olajat, a kurkumát és paprikaport, a paradicsomot és kockára vágott krumplit.
  4. További 5 percig főzzük.
  5. Ha megfőtt a bab, leszűrjük az esetleg megmaradt vizet, beleöntjük a nagy lábasba, felöntjük fövő vízzel, beletesszük a fodros kelt, ízlés szerint megsózzuk, jól összekeverjük, 10 percig összefőzzük.  Ha megpuhult a krumpli, akkor készen is van!
  6. Meghintjük apróra vágott koriánderrel és egy nagy szelet házi, teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztjuk.














Ha tetszett kérlek oszd meg :)

You Might Also Like

0 comments

A legnépszerűbb bejegyzések

Kövess a Facebook-on

Flickr Images