Fodros kel

hétfő, november 13, 2017



- Fodros kel - leveles kel (Brassica oleracea convar acephala var sabellica)

Ez az élénk zöld fodros levelű, már-már feledésbe merült növény a kelkáposztához hasonlít, nem fejleszt fejet, csak leveleket hoz.  Főzelékbe, levesbe vagy csak egymagában körítésnek nagyon is megfelel.  Egyaránt bírja a meleget és a hideget, télen sem fagy ki, sőt ha megcsípi a fagy kesernyés íze édesebb lesz, nem különösebben vízigényes. Kiváló vitaminforrás: A, C, E, K és B6 vitamint, nagy mennyiségű rostot tartalmaz,amely segíti a vastagbél tisztítását.  Színét hőkezelés után is megőrzi.  Ha a földben hagyjuk a következő évre, a virága csalogatja a méheket, amely segíti a gyümölcsfák beporzását.  Idén vetettem először és ha jövőre kivirágzik és magot termel, akkor szivesen megosztom veled :)


A képen látható levelek az idei termés utolja.  Idén többnyire párolva, rizzsel rakva vagy főzelékben fogyasztottuk, jövőre kipróbálom majd a pesto receptet és ha sikerül akkor szivesen megosztom a blogon. 






You Might Also Like

0 comments

A legnépszerűbb bejegyzések

Kövess a Facebook-on

Flickr Images