Lecsó befőzése télire

hétfő, július 16, 2018




😖 LECSÓ BEFŐZÉSE TÉLIRE


Július közepét írjuk, elkezdődött a téli befőzések ideje.  Az elmúlt napokban három külön forrásból kaptam ajándékot a nyár kincseiből.  Sokkal többet, mint ami az alábbi kosárban látható.  A befőzés által úgy érzem, hogy a nyár egy részét megőrizzük télire :)






Ami felülmúlja a mindennapi szükségletet, az a befőttes üvegben köt ki :)  Nálunk egész nyár a lecsó befőzésről szól, és érdekes módon, akármilyen mennyiség el is fogy télen.  Van alaprecept és variációk, ezért minden adag kicsit más ízű.  Az alaprecept: hagyma, paprika, paradicsom, a variációk: amivel megáld a jó Isten: tök, brokkoli, karfiol, sárgarépa és zöld levelek.  Nem csak sokkal finomabb a nyári paradicsom és a zöld fűszer, de télire jól összeérnek az ízek.

A mai lecsó a következőképpen készült.


Hozzávalók:

  • 1 kg fehér hagyma
  • 5 ek olaj
  • só ízlés szerint
  • 1 kg paprika (vegyes: zöld, sárga, piros)
  • 3 kg házi paradicsom
  • 4 db sárgarépa
  • 3 db sütőtök
  • 1 kicsi brokkoli
  • 1 csokor zöld petrezselyem


Elkészítése:

  1. A hagymát megtisztítjuk, felvágjuk, azonnal odatesszük egy kevés vízzel párolni, kb. 10 perc múlva hozzáadjuk az olajat és a sót.
  2. Közben megtisztítjuk és felkockázzuk a paprikát, hozzáadjuk.
  3. A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, nagy darabokra vágjuk és külön edényben felfőzzük, addig amíg besűrűsödik.
  4. A sárgarépát legyaluljuk, hozzáadjuk a hagymához.
  5. A sütőtököt meghámozzuk, legyaluljuk, lesózzuk, 10 perc múlva kicsavarjuk és hozzáadjuk a nagy fazék egyre növekvő tartalmához.
  6. A brokkolit külön edényben pároljuk meg, a vizet leszűrjük, a brokkolit hozzáadjuk a lecsóhoz.
  7. Felöntjük a paradicsommal.
  8. A zöld petrezselymet apróra vágjuk, hozzáadjuk a lecsóhoz, 2 perc múlva lekapcsoljuk a tüzet.  Megkóstoljuk és szükség szerint sózzuk.

Az utolsó percekben előkészítjük a befőttes üvegeket (tisztán szoktam eltenni, mosogatógépben mosom magas hőfokon, ha jól megszáradt az üveg csak akkor csavarom rá a fedelet, tiszta, pormentes helyen tárolom, ezért nem szoktam újra kimosni).  Levesszük a fedeleket, az üvegeket betesszük a sütőbe, 110 -  130 fokra felforrósítjuk, ezzel sterilizáljuk.  A fedeleket nem szoktam a sütőbe tenni, mert meglazul a gumi pakolás és utána nem zár jól.  Úgy vettem észre, elég a mosogatógépben történt csírátlanítás.  A tölcsér és minden más eszköz legyen steril.  Ajánlatos széles nyakú tölcsért használni, hogy ne kenődjön el az üveg szája, mert bepenészedik.  A munkafelület, edények, a konyhatörlők és minden amivel az üvegekhez nyúlunk legyen patyolattiszta! 

Tartósítószert NEM adunk hozzá.  Évek óta ezen recept szerint készítem a lecsót, soha egy sem romlott el.

A nagy fazekat a tűzről áttesszük egy vágódeszkára.  A mellé állított tányérban töltjük meg a forró üvegeket, azonnal lezárjuk és száraz dunsztba helyezzük.  24 óra múlva mehet a polcra:)  Pár nap múlva ellenőrizzük a fedeleket, ha benyomhatóak, akkor használjuk el hamarosan az üveg tartalmát. Ha nem nyomható be a közepe, akkor azt jelenti, hogy jól zár a fedél.

Ebből az adagból 10 x 400 ml üveg lett.



















Ha tetszett kérlek oszd meg :)

You Might Also Like

0 comments

A legnépszerűbb bejegyzések

Kövess a Facebook-on

Flickr Images