Lecsó befőzése télire
hétfő, július 16, 2018😖 LECSÓ BEFŐZÉSE TÉLIRE
Július közepét írjuk, elkezdődött a téli befőzések ideje. Az elmúlt napokban három külön forrásból kaptam ajándékot a nyár kincseiből. Sokkal többet, mint ami az alábbi kosárban látható. A befőzés által úgy érzem, hogy a nyár egy részét megőrizzük télire :)
Ami felülmúlja a mindennapi szükségletet, az a befőttes üvegben köt ki :) Nálunk egész nyár a lecsó befőzésről szól, és érdekes módon, akármilyen mennyiség el is fogy télen. Van alaprecept és variációk, ezért minden adag kicsit más ízű. Az alaprecept: hagyma, paprika, paradicsom, a variációk: amivel megáld a jó Isten: tök, brokkoli, karfiol, sárgarépa és zöld levelek. Nem csak sokkal finomabb a nyári paradicsom és a zöld fűszer, de télire jól összeérnek az ízek.
A mai lecsó a következőképpen készült.
Hozzávalók:
- 1 kg fehér hagyma
- 5 ek olaj
- só ízlés szerint
- 1 kg paprika (vegyes: zöld, sárga, piros)
- 3 kg házi paradicsom
- 4 db sárgarépa
- 3 db sütőtök
- 1 kicsi brokkoli
- 1 csokor zöld petrezselyem
Elkészítése:
- A hagymát megtisztítjuk, felvágjuk, azonnal odatesszük egy kevés vízzel párolni, kb. 10 perc múlva hozzáadjuk az olajat és a sót.
- Közben megtisztítjuk és felkockázzuk a paprikát, hozzáadjuk.
- A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, nagy darabokra vágjuk és külön edényben felfőzzük, addig amíg besűrűsödik.
- A sárgarépát legyaluljuk, hozzáadjuk a hagymához.
- A sütőtököt meghámozzuk, legyaluljuk, lesózzuk, 10 perc múlva kicsavarjuk és hozzáadjuk a nagy fazék egyre növekvő tartalmához.
- A brokkolit külön edényben pároljuk meg, a vizet leszűrjük, a brokkolit hozzáadjuk a lecsóhoz.
- Felöntjük a paradicsommal.
- A zöld petrezselymet apróra vágjuk, hozzáadjuk a lecsóhoz, 2 perc múlva lekapcsoljuk a tüzet. Megkóstoljuk és szükség szerint sózzuk.
Az utolsó percekben előkészítjük a befőttes üvegeket (tisztán szoktam eltenni, mosogatógépben mosom magas hőfokon, ha jól megszáradt az üveg csak akkor csavarom rá a fedelet, tiszta, pormentes helyen tárolom, ezért nem szoktam újra kimosni). Levesszük a fedeleket, az üvegeket betesszük a sütőbe, 110 - 130 fokra felforrósítjuk, ezzel sterilizáljuk. A fedeleket nem szoktam a sütőbe tenni, mert meglazul a gumi pakolás és utána nem zár jól. Úgy vettem észre, elég a mosogatógépben történt csírátlanítás. A tölcsér és minden más eszköz legyen steril. Ajánlatos széles nyakú tölcsért használni, hogy ne kenődjön el az üveg szája, mert bepenészedik. A munkafelület, edények, a konyhatörlők és minden amivel az üvegekhez nyúlunk legyen patyolattiszta!
Tartósítószert NEM adunk hozzá. Évek óta ezen recept szerint készítem a lecsót, soha egy sem romlott el.
A nagy fazekat a tűzről áttesszük egy vágódeszkára. A mellé állított tányérban töltjük meg a forró üvegeket, azonnal lezárjuk és száraz dunsztba helyezzük. 24 óra múlva mehet a polcra:) Pár nap múlva ellenőrizzük a fedeleket, ha benyomhatóak, akkor használjuk el hamarosan az üveg tartalmát. Ha nem nyomható be a közepe, akkor azt jelenti, hogy jól zár a fedél.
Ebből az adagból 10 x 400 ml üveg lett.
Ha tetszett kérlek oszd meg :)
0 comments