Müzli szelet
kedd, január 09, 2018- Müzli szelet
Száraz hozzávalók:
- 1 1/2 cs nagyszemű zabpehely
- 3/4 cs puffasztott rizs
- 1/4 cs fehér szezámmag
- 1/4 cs tökmag
- 1/4 cs őrölt lenmag
- 1/3 cs vörös áfonya vagy aszalt cseresznye
- 2 ek kókuszreszelék
- 1/2 kk fahéj
- 1/4 kk só
Folyékony hozzávalók:
- 1/2 cs barna rizs szirup
- 1 ek juharszirup
- 1/4 cs natur napraforgóvaj
- 1/2 ek kókuszolaj
- 1 kk vanília esszencia
Elkészítése:
- Kibélelünk egy 25x25 cm tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (zabpelyhet, puffasztott rizst, szezámmagot, tökmagot, őrölt lenmagot, szárított gyümölcsöt, kókuszreszeléket, fahéjat és sót).
- A barna rizsszirupot egy kis lábasba tesszük, lassú tüzön felmelegítjük, hozzadjuk a juharszirupot, napraforgóvajat, kókuszolajat és összevegyítjük. Amikor felmelegedett, levesszük a tűzről, belekeverjük a vanília esszencit.
- Azonnal ráötjük a száraz hozzávalókra (az utolsó cseppet is kikaparjuk!), jól összekeverjük, amíg a zabpehely felszívja a folyadékot. Vigyázzunk, hogy ne maradjanak száraz foltok.
- A keveréket belekanalazzuk az előkészített tepsibe, elegyegetjük kézzel vagy egy kicsi nyújtófával. Minél tömöttebb lesz, annál jobban összeáll, annál könnyebb felvágni. Simtítsuk el a széleit is, hogy egyenes szeleteket kapjunk.
- Tegyük a tepsit 15 percre a mélyhűtőbe. Könyebb lesz felszeletelni. Ebből a mennyiségből 12 egyenlő szeletet vághatunk.
- Csomagoljuk be őket egyenként. A hűtőszekrényben 1 hétig, a mélyhűtőben egy megfelelő edényben 4-6 hétig tárolható. A müzli szelet a mélyhűtőben megkeményszik, ezért fogyasztás előtt tartsuk 5-10 percig szobahőmérsékleten.
Tippek:
- Pergelt szezámmaggal és pergelt tökmaggal is készíthető.
- A barna rizsszirupot nem lehet helyettesíteni - azt mondja az eredeti recept
- Mivel a rizsszirup igaz, hogy kapható, de elég drága, legközelebb ki fogom próbálni mézzel vagy melasszal és beszámolok az eredményről.
- Kipróbáltam mézzel és szuper lett 😀
- Napraforgóvajat házilag is készíthetünk. A napraforgómagot nagy fordulatú konyharobotban krémmé turmixoljuk.
Ha tetszett kérlek oszd meg :)
0 comments