Virágpor

szerda, május 01, 2019

- Virágpor - helyi, szezonális

Itt a tavasz, itt a virágpor ideje.  Egyeseknek rossz hír, mások alig várják a friss szuper élelmiszert, a virágport.

Persze, hogy úgy a legjobb ha egy helyi méhésztől vásároljuk - vagy még jobb ha a méhész édesapámtól kapjuk ajándékba :) Ennél jobb már nem is lehet, ha csak az nem, hogy tegnap este a friss virágporból kaptunk kb. fél kilót, épp akkor szedte le Tati a kaptárak bejárata előtt elhelyezett rácsokról.





Nem csodálkozom, hogy az egyiptomi fáraók sírjába is tettek virágport, hiszen a pogány hiedelmek szerint erre szükségük lehet a halálon túli életben.  A sírrablók elvitték az ékszereket és aranyhintót, azonban valószínű, hogy a hátramaradt virágpor sokkal értékesebb - legalább is az egészségünkre.



Íme a virágpor néhány jótékony hatása:

  • magas tápértéke
  • fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz
  • a virágporban található antioxidánsok védnek a szabadgyökök ellen
  • gyulladásgátló
  • immunrendszer serkentő 
  • serkenti a májfunkciókat és az emésztést
  • méregtelenít
  • baktériumölő
  • csökkenti a rák rizikóját
  • gyorsítja a metabolizmust, a vas, kalcium, foszfor és C vitamin felszívódását
  • hozzájárul az általános vitalitáshoz
  • idegrendszer erősítő
  • optimális szellemi teljesítményt biztosít 
  • a kalcium jobb felszívódása által erősíti a csontokat
  • serkenti az anyagcserét
  • hozzájárul a máj méregtelenítéséhez
  • az erek rugalmassá tétele folytán javul a látás
  • környezetbarát
  • és hadd zengjem újra a helyi, szezonális, hulladékmentes élelmiszerek dicséretét!

Tárolási módszerek:

  1. Frissen a legfinomabb!  
  2. Fagyasztható, amikor elővesszük a mélyhűtőből, pontosan olyan, mint firssen.
  3. Szárítható.  Amint a neve is mondja, megszárad, kissé keményebb lesz, veszít valamennyit a képességeiből, de így is jelentős

Hogyan fogyasszuk:  

  • Legjobb reggel evés előtt.
  • Lehet csak magában vagy gyümölcsbe, joghurtba, gyümölcs turmixba keverni, müzlivel, mézzel... csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeknek
  • Száraz virágporból napi 2 evőkanál.  Ajánlatos előbb vízben feloldani.
  • Friss virágporból napi 1 evőkanál
  • Negyedévente 6 hétig, vagy folyamatosan.  Ez utóbbi esetben napi 1 kávéskanál.




You Might Also Like

0 comments

A legnépszerűbb bejegyzések

Kövess a Facebook-on

Flickr Images